cerovackeŠpilje se nalaze na sjeveroistočnoj strani brda Crnopca, uz željezničku prugu Gračac - Knin, 6km od Gračaca prema Kninu.

Dužina obiju špilja iznosi oko 4km od čega na Gornju otpada 1290 m, a na Donju 2682 m. Obje špilje obiluju neobično lijepim sigastim ukrasima raznih oblika i boja, a mogu se također vidjeti tragovi davnog života u podzemlju (sonde paleontoloških i arheoloških iskapanja). Po bogatstvu ukrasa su najljepše špilje u Hrvatskoj.

Gornja špilja bila je stanovništvu Gračačkog polja poznata odavno pod nazivom Kesića špilja, jer su se u velikoj dvorani sklanjali od nevremena i ljudi i stoka. Godine 1913. prilikom trasiranja željezničke pruge od Gračaca za Split, otkrivena je i Donja špilja. Tu špilju je otkrio Nikola Turkalj, građevinski inženjer. On je prirodni ulaz u Donju špilju zatvorio i otvorio novi, umjetni ulaz na koji je postavio vrata. Između dva svjetska rata i odmah poslije drugog svjetskog rata u ulaznim dijelovima obavljena su arheološka istraživanja, a nakon toga i speleološka istraživanja. Uređenje špilja započelo je 1951. postavljanjem drvenih stuba u Donjoj špilji, a 1965. napravljena je zamjena drvenih stuba sa željeznim stubama. Električnu rasvjetu špilje su dobile 19787., a tada su obnovljeni putevi kroz špilju. Pošto su špilje bile na okupiranom području, djelomično su zapuštene i uništene, pa je 1997. ponovo obnovljeni putevi i rasvjeta. Od 1998. špilje su opet otvorene turistima.